Mondhatjuk, hogy Spanyolország későn került az asztalhoz, amikor az élelmiszerek globális elismeréséről volt szó. Míg Olaszország és Franciaország éveket töltött a rivaldafényben, Spanyolország kivárta az időt… És milyen jól tette! Az elmúlt években az emberek ünnepelni kezdték a spanyol konyha rendkívüli ízvilágát, és változatos kínálatát, ami nem csoda ennyi finomság mellett!

A spanyol konyha lelke továbbra is a rusztikus, házias jellegében rejlik, amely annak az időnek az öröksége, amikor a nehéz helyzetben lévő spanyoloknak meg kellett dolgozniuk a földeken, minden egyes alapanyagért. A mai napig érződik a letisztultság, és a természetközeliség az ételekben- nincsen semmi túlgondolva, egyszerűen csak jó minőségű alapanyagokat kombinálnak.

Most mutatok 12 spanyol finomságot – a tengeri ételektől és a húsoktól kezdve a rizsen át, egészen a süteményekig – amelyeket muszáj megkóstolnod, ha Spanyolországba utazol!

1. Paella Valenciana

A paella talán a leghíresebb spanyol étel, és minden bizonnyal az egyik legkedveltebb is. Az autentikus paella a Valencia környéki régióból származik, és kétféle változata létezik: Paella Valenciana nyúllal vagy csirkével, illetve a tradicionális tenger gyümölcsei paella.

A rizs színét a sáfrány adja, az alapot pedig hagyni kell, hogy ropogósra süljön és ínycsiklandó fekete kérget kapjon, amelyet „socarrat”-nak neveznek. A helyiek leginkább ebédidőben fogyasztják.

2. Patatas Bravas

A Patatas Bravas, vagyis a „bátor burgonya” – a klasszikus tapas menüt alkotó parányi ételek között alapdarab, és a fűszeres szószról kapta a nevét, ami ritka egy olyan országban, amely általában kerüli a csípős ételeket.

A burgonyát felkockázzák és alaposan megsütik. Általában mindenhol ugyanúgy tálalják. A szósz a fűszeres ketchuptól kezdve a fokhagymás majonézig mindenféle lehet. Sokan pimiento (füstölt paprika) porral készítik a különleges íz kavalkád érdekében.

A tapas gyakorlatilag egy életforma. Kulcstényező az ételek társas megosztása, és a lehetőség, hogy sok különböző dolgot kipróbálhassunk. Mámor és szenvedély egy étkezésen belül. J

3. Gazpacho

Ez a paradicsomos andalúziai leves leginkább arról híres, hogy hidegen tálalják. Ez elég sokkoló lehet azok számára, akik nem erre számítanak, de a sevillai nyár perzselő hőségében egyértelművé válik a vonzereje. A paradicsomon kívül a fő összetevők a paprika, a fokhagyma, a kenyér és a rengeteg olívaolaj.

4. Pimientos de Padron

A tapas menük gyakori étele, a Pimientos de Padron zöldpaprika, amely eredetileg a Spanyolország buja, esős északnyugati részén fekvő Galícia azonos nevű városából származik.

A Pimientos de Padront sülten, és alaposan megsózva tálalják. Bár általában édesek, hírnevüket annak köszönhetik, hogy a paprika néha rendkívül csípős tud lenni, ami az orosz rulett meglepetésszerűségét adja az étkezéshez.

5. Jamón

A Jamón, azaz a pácolt sonka a leghíresebb spanyol alapanyagnak számít. A sonkacombokat hagyományosan sózzák és felfüggesztik, hogy száradjon a hosszú téli napokon.

A Jamón Serrano (hegyi sonka) a legelterjedtebb fajta, és fehér sertésből készül. A drágább Jamón Iberico pedig a ritkább, fekete sertésből.

A legjobb sonkákat vékony, szájban olvadó szeletekben, önmagában, vagy egy kis kenyérrel kell fogyasztani. /És egy jó nagy pohár Sangriával illik leöblíteni!/

6. Tortilla

Ne tévesszen meg a neve, itt most nem a mexikói tortilláról lesz szó! A szerény spanyol omlett készülhet többek között chorizóval, paprikával és hagymával, de a hagyományos ízek kedvelői szerint csak burgonyát és tojást szabad tartalmaznia.

A burgonyát felkockázzuk és enyhén megpirítjuk, mielőtt a tojásos keverékhez adjuk, majd magas hőfokon megsütjük! A legtrükkösebb rész az, amikor meg kell fordítani a serpenyőt, hogy átpördítsük a tortillát.

Ha jól csinálod, akkor szuperül meg tudod fordítani a serpenyőben! Ha nem, akkor bizony mindenhol nyúlós, félig megfőtt tortillára számíthatsz.

7. Churros

A churros egy népszerű snack, amely kolbász alakúra vágott, cukorral leöntött tésztából készül. A fiesták, vagyis az utcai partik kedvencei, amikor az út menti árusok árulják őket. Forró olvasztott csokoládéba mártogatni őket kötelező!

8. Croquetas

A tapas menü egy másik tipikus eleme, a croquetas, ami egy sült zsemlemorzsába burkolt bechamel szószos kis rudacska, és sokkal finomabb, mint amilyennek hangzik.

A jamón croquetas és a sós tőkehal croquetas gyakori változatok. Otthon picit bonyolultabb elkészíteni őket, így talán a legjobb egy tapas bárban, egy korsó hideg sör mellett fogyasztani.

9. Bacalao

A bacalao, azaz a sózott tőkehal Spanyolország egyik legértékesebb étele volt, amelyet a spanyol halászok egészen Norvégiából hoztak magukkal. A halat sózással tartósították az út során.

A bacalaot legalább 24 órán át kell áztatni a vízben, hogy a sótól csak a legcsekélyebb mértékben szabaduljon meg. Mindenféle ételhez tálalják, de az egyik legnépszerűbb a pil-pil mártás, amely olívaolajból, fokhagymából és a hal levéből készül. Baszkföldön jellemző.

10. Fabada

Az északnyugat-asztúriai régió kedvence, a fabada a fehér fabe bab köré épül, és egy egytálétel, amelyet általában sertéshúsok keverékével tálalnak.

A chorizo, a sertés has és a szalonna gyakori kísérő, akárcsak a „morcilla”, a spanyol véres kolbász, amelynek íze rendkívül pikáns.

11. Leche frita

Szerinted lehetetlen tejet sütni?  Most megmutatom az ellenkezőjét! A Leche frita, vagyis a sült tej egy népszerű desszert, amelyet tej, tojássárgája és liszt felverésével készítenek. Ezt hagyják kihűlni és megszilárdulni, majd zsemlemorzsával bevonják, majd megsütik. Melegen vagy hidegen is tálalható.

12. Migas

A spanyolok által szinte halkan emlegetett legendás étel, a Migas jó példa arra, hogy a spanyol konyha nagy része a hagyományos vidéki ételekből alakult ki.

Lényegében száraz kenyérmorzsából áll, amelyet széttépkednek, és különböző kombinációkban megsütnek – gyakran chorizóval vagy szalonnával tálalják.

A Migast a spanyolok a mezőgazdasági munkásoktól örököltek, akiknek takarékosan kellett bánniuk a hozzávalókkal. Tipikus „comfort food”.  Manapság az elegáns éttermek étlapjára is felkerült.

Mint sok hagyományos konyha esetében, a “rusztikus gyökerek” leginkább az alapvető vagy hétköznapi alapanyagok használatában, és a rendelkezésre álló anyagok felhasználási módjában fedezhető fel.

Ha szeretsz kísérletezni, akkor mindenképp próbáld ki ezeket a tradicionális falatokat, ha Spanyolországban jársz. Garantáltan nem fogsz csalódni! Ha pedig van kedved, akkor írd meg nekem, hogy mi az a spanyol étel, amit kihagytam a listából, pedig kötelező megkóstolni!

Nem csak a spanyol ételeket próbálnád ki, de elsajátítanád a nyelvet is? Spanyol nyelvtanárként segítelek felkészíteni egészen az alapoktól, hogy ne okozzon gondot a városnézés, ha ellátogatsz a számomra legkedvesebb országba!