Spanyolország a világ egyik legjobb országának hírében áll, és ellenállhatatlanul vibráló kultúrája továbbra is vonzza a látogatókat a világ minden tájáról. Tudjuk, hogy hajlamosak a legteljesebb életet élni. Akár nagy pillanatokról, akár kicsikről van szó, a fiesták országában mindig van ok az ünneplésre. Természetesen a sör és a bor egyik legnagyobb termelője, tehát Spanyolországban bőséges mennyiségű folyadék áll rendelkezésre az ünnepségekhez. A következő útmutató segít eligazodni a spanyol italok pezsdítő világában!

Ínycsiklandó ételeket, kiváló borokat, mediterrán tengerpartokat és hihetetlen építészetet kínál, amely minden utcai szegletből árad, így könnyen érthető, hogy Spanyolország miért vált Európa egyik legnépszerűbb úti céljává.

Akár a bulik szerelmese vagy, akár a művészetek rajongói közé tartozol – Spanyolországban minden szomjas ember megtalálhatja a számára megfelelőt. Az étkezés a spanyol kultúra szerves részét képezi, és egy átlagos ebéd 2-3 órán át tart. De egyetlen étkezés sem lehet teljes egy kis ital nélkül.

Spanyolország, az alkoholos italok fellegvára

Nyugodtan kijelenthetem, hogy az alkohol fontos szerepet játszik a spanyolok mindennapi életében. A helyiek mintegy 60%-a állítja, hogy hetente legalább egyszer ellátogat egy bárba, kávézóba vagy étterembe, hogy barátaival, családjával vagy munkatársaival együtt igyon meg egy italt. Ezért nem meglepő, hogy Spanyolországban a társasági élet és a helyi mediterrán étrend fontos részét képezi a (mérsékelt mennyiségű) bor és a sör.

Valójában a COVID-19 előtt ebben az országban volt a legmagasabb az egy főre jutó bárok és éttermek száma a világon; más szóval minden 175. lakosra jutott egy bár vagy étterem. A spanyol bárok és éttermek olyan nagy kulturális jelentőséggel bírnak, hogy még kampányt is indítottak az UNESCO világörökség részévé nyilvánításukért.

Spanyolországban a bárok gyakran olyanok, mint egy otthon meghosszabbítása. Ezek azok a helyek, ahol a helyiek összegyűlnek, hogy megnézzenek egy focimeccset, megünnepeljenek egy különleges alkalmat, vagy egyszerűen csak kiélvezzenek egy-két finom falatot. Az éttermekben a finom spanyol borok széles választékát élvezheted, amelyeket kiváló ételekhez (jellemzően tapasokhoz) párosíthatsz.

Íme a lista a legnépszerűbb spanyol italokkal:

Sangría

A gyümölcsök és fűszerek frissítő keverékével a sangría köztudottan a spanyolok jellegzetes itala. Az összetevők között szerepelhet gyömbér, fahéj, citrom, narancs, alma, őszibarack, mangó, dinnye, kivi, szőlő, ananász, bogyós gyümölcsök és még sok más.

Ezeket az összetevőket aztán alap alkoholban, például vörös- vagy fehérborban, vagy ahogy Barcelonában isszák, Cava-ba áztatják. Néhány variációban triple sec vagy brandy, valamint citromos szóda, cukor, citromszeletek és jég is használható.

A Sangría, ami a “vérontás” rövidítése, a nagy társaságok körében népszerű italválasztás, mivel jellemzően nagy korsókban tálalják, mindenki számára kísérőpoharakkal, tökéletes partikra és összejövetelekre!

Cava

A Cava Spanyolország pezsgője, és egy könnyű, buborékos bor formájában érkezik, amely fehér és rozé színben is kapható. A Cava-t gyakran fogyasztják tapasok mellé, de a hagyományok fontos részét képezi a Cava fogyasztása olyan ünnepségek alkalmával is, mint az esküvő, keresztelő, karácsony, születésnapi partik stb.

Az összes Cava mintegy 95%-át a katalán Penedès régióban (Sant Sadurní d’Anoia település) állítják elő, ahol Spanyolország legrégebbi és legnagyobb Cava termelői találhatók. A Cava előállításához használt leghagyományosabb szőlőfajták közé tartozik a macabeu, a parellada és a xarel-lo.

Ahhoz, hogy a bort “Cava”-nak nevezzék, a hagyományos champenoise módszerrel kell előállítani; a más, alternatív módszerekkel feldolgozott borokat “pezsgőnek” tekintik.

Vermouth

A Vermouth egy másik közkedvelt ital Spanyolországban, amely jellegzetes aromás íze és ropogós lecsengése miatt népszerű választás. A spanyol turisták és a helyiek által gyakran fogyasztott Vermouth az egyik legnagyobb kedvenc, amikor az egyszerű tapasok mellé kell italt választani.

A spanyol stílusú Vermouth-ról köztudott, hogy aromásabb, mint az olasz (vörös-édes) és a francia (fehér-száraz) változatok, gyakran több mint 100 különböző gyógynövényt tartalmaz, ami jellegzetes botanikus ízt eredményez.

Az ideális Vermouth jellemzően markáns ízű, és a savas. A keserű és édes íz jegyek egyensúlya váltakozik benne.

Horchata

A spanyol Horchata egy nagyon népszerű édes, krémes ital, amelyet a tigrismogyoró tejes levével, és fehér cukorral kevernek ki. Az italt hűteni kell, hogy tálaláskor rendkívül hideg és frissítő legyen.

A mogyoró és a mandula ízének lágy keverékével a tigrismogyoró, a Horchata édes, jellegzetes ízének megalkotásához használt kulcsfontosságú összetevő, de mivel a tigrismogyorót csak Valenciában szedik, a Horchata Spanyolországon kívül csak nagyon ritkán kapható.

A Horchata mellé hagyományosan hosszú, vékony zsemlét, úgynevezett “fartont” kínálnak.

Clara

A Clara a sör, és citromos szóda frissítő keveréke, amelyet általában 2 rész sör és 1 rész citromos szóda kombinálásával készítenek, de ez egyéni ízléstől függően változtatható.

Gyakran fogyasztják ebédidőben, az ital sok Spanyolországban élő vagy oda látogató ember kedvelt választása különösen a nagy hőségben.

Mojito

A Kubából származó Mojito egy jól ismert alkoholos koktél, amelyet sokan fogyasztanak Spanyolországban. A koktél hagyományosan öt összetevőből készül, többek között fehér rumból, cukorból, lime-léből, szódavízből, valamint jégből és a befejezéshez mentából.

A Mojito-nak számos változata létezik, a személyes preferenciáktól függően – még alkoholmentes Mojito is kapható, ha a rumot ananászlével helyettesítjük.

Sör

Spanyolország a negyedik legnagyobb sörtermelő Európában és a tízedik az egész világon. Számos étterem és kávézó kínál sört az üdítők mellé a nap minden órájában. Ez az igazi fiesta életérzés igaz?

A spanyolok jellemzően cañát (kis pohár sört), tubót (hosszú pohár) vagy üveget rendelnek, szemben a korsó sörrel, ami inkább brit szokás. Sokféle sör létezik, amelyet Spanyolországban állítanak elő.

Étkezési hagyományként a sör mellé mindig egy tányér olajbogyót vagy egy ingyenes tapát szolgálnak fel.

Természetesen a sörivás a spanyolok számára általában nem csak az ivásról szól; a sört a minőségi időtöltés kísérőjeként fogyasztják. Láthatjuk őket sörözni a barátaikkal, és családtagjaikkal 1-2 hosszú beszélgetés alkalmával. A legnépszerűbbek a Mortiz, az Estrella Damm, a Mahou, a San Miguel és a Cruz Campo.

A spanyolok szeretnek élni, és megélni a pillanatokat, és ez az ivási szokásaikban is megmutatkozik.  Ha egyszer ellátogatsz Spanyolországba, akkor a fent említett italokat mindenképp kóstold meg! Ha pedig a spanyol nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, akkor keress bizalommal elérhetőségeim egyikén:

E-mail: hamori.viktoria@spanyolulhallottam.hu Telefon:(+36) 70 410 6800.